Mladí ľudia z NSR a SR budú opravovať vojenský cintorín v Hunkovciach

30.07.2005 Prešov

Prešov 29. júla (TASR) - Skupina 10 mladých ľudí z Nemecka a šiestich do Slovenska sa zúčastní na brigádnickom tábore pri oprave cintorína z druhej svetovej ...
Prešov 29. júla (TASR) - Skupina 10 mladých ľudí z Nemecka a šiestich do Slovenska sa zúčastní na brigádnickom tábore pri oprave cintorína z druhej svetovej vojny v obci Hunkovce v okrese Svidník. Ich hlavným poslaním od pondelka 1. augusta do 11. augusta bude obnoviť nápisy mien padlých vojakov na žulových krížoch.

Mladí Nemci vo veku od 16 rokov sú zo spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko a spolu s brigádnikmi zo SR vyčistia tiež vyše 40-árový areál cintorína a ošetria stromy. Je zaujímavosťou, že náklady na pobyt si hradia sami. Čaká však na nich aj bohatý program kultúrno-spoločenských aktivít. Už počas víkendových dní 30. a 31. júla pôjdu splavovať na pltiach Dunajec a navštívia Spišský hrad. Zo svojho prechodného domova vo Svidníku vyrazia tiež do Prešova, Bardejova, Medzilaboriec a v prvý augustový víkend navštívia účastníkov podobného tábora v blízkom poľskom prihraničí.
Pracovné stretnutie mládežníkov tradične organizuje Spoločnosť starostlivosti o nemecké vojnové hroby so sídlom v Prešove v spolupráci s Nemeckým ľudovým zväzom starostlivosti o vojnové hroby. Predstaviteľ prešovskej spoločnosti Ján Tomko ďalej informoval, že cintorín v Hunkovciach zasvätili pred desiatimi rokmi a práve písmenká poznačil už čas. Navyše tohto roku plánujú na tomto pohrebisku pod Duklou pietnu spomienku pri príležitosti nemeckého sviatku Deň národného smútku (Volkstrauertag). Pripadá vždy na druhú novembrovú nedeľu v roku a je od roku 1918 rešpektovanou pripomienkou všetkých obetí vojen. Na Slovensku sa oficiálny pietny akt koná od roku 1999.
Do konca roka 2004 bolo pochovaných na cintoríne 2861 telesných pozostatkov nemeckých vojakov. Keďže exhumačné práce pokračujú pravidelne už vyše desať rokov, aj v závere tohto roku pribudnú na cintoríne hroby ďalších asi 40 ľudí.
Prešovská spoločnosť sa v minulých vyše desiatich rokoch postarala o zriadenie a zasvätenie miest posledného odpočinku nemeckých vojakov padlých v druhej svetovej vojne na území SR okrem Hunkoviec ešte aj v Zborove, Humennom, Prešove, Važci a v Bratislave-Ružinove.
 

Vyberte región